Assalamualaikum...
Almond carrot cake & muffin ni dah lame wat.. skali wat versi cake & skali lg tu rajin sket pkai muffin cup. tapi guna resepi yg same. Kan senang tu.. neway, thanks kpd yg sudi share resepi mudah nie.. Asal resepi ni gune walnut, tp x der stock walnut, ganti jer la dgn almond.. rasenye kalu digabungkan walnut & almond lg sedap kot hehe.. apepun, hasilnya x mengecewakan... senang jugak.. so, cubelah di rumah ye.. klu malas nak godek2, order jer ngan i... ;)
Carrot kek ni ade macam2 versi. ade yg campo nenas, kelape kering, kismis & ade yg letak serbuk cinnamon dan ade gak boh serbuk buah pala.. sume tu terpulang pd anak tekak memasing... taste x same kan.. for me, enough la letak kekacang without yg lelain tu... hehehe.. and penambah rase tentulah topping cream cheesenye.. tp mase ni x wat la toppingnye. ok, jom kite tgk resepinye :)
Bahan2
2 cawan carrot parut
1 cawan minyak sayur (amy gune myk jagung)
1/2 sudu teh garam halus
1 1/2 cawan tepung (amy gune tpg superfine) - ayak
2 sudu teh baking powder -ayak
1 sudu teh baking soda - ayak
1 cawan gula kastor
1/2 cawan walnut / badam - cincang kasar & bakar seketika
1/2 cawan nenas dlm tin - toskan airnya & cincang kasar - optional
1 1/4 sudu teh serbuk cinnamon - optional
3 sudu teh vanilla
3 biji telur
Cara2
1. Panaskan oven 180 C - griskan loyang & alas dasar dgn baking paper.
2. Dalam satu bekas besar, campur telur, minyak & gula kacau gune whisk hingga sebati.
4. Masukkan bahan2 ayak (tpg, soda, baking powder, serbuk cinnamon), gaul perlahan guna spatula.
5. Masukkan carrot parut, nenas, walnut kacau sekata
6. Tuang ke dalam loyang/ muffin cup.
9. Bakar 1 jam untuk kek & 20-25 minit untuk muffin - bergantung kpd saiz cup.
Yang ni versi muffin cup.. lawa menggunung je kan hehehe...
So,ape tggu lagi? boleylah mencube... klu x berape nak rajin, order jer ngan saye.. tempahan dibuka sepanjang tahun.. call /sms 019-6677300 ;)
No comments:
Post a Comment