Wednesday, 30 May 2012

Jom buat Apam Nasi @ Apam Snow White

Assalamualaikum...

waaa... apam snow white? cemane ropenye eik? hehehe tula, first2 igt cemane lakan. rupenye apam nasi!! bley la dicube sbb bahan2nye ade kat dapo den.. bab2 mengaler adunan ni Syasya cukuppp suke heehe.. pelagi, jom lah kite mulekan projek meng'apam hehehe

Bahan A

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gule (bley kurangkan klu x mo manis)
1 paket yis Mauripan/ ape2 jename

Bahan B

2 cawan nasi
3 cawan air

Bahan C

Pewarna - sukeati nak wane ape
Perisa - optional x letak pon x pe

Cara2

1. Dalam bekas besar, campur semua bahan A. Kacau rata supaya bergaul mesra.
2. Kisar bahan B hingga halus. masukkan air sedikit2 supaya nasi hancur sekata.
3. Masukkan bahan B yg dikisar ke dlm bahan A. Gaul rata2 hgg sekata.
4. Perap adunan 1 jam. tutup permukaan dgn kain bersih.
5. Panaskan periuk kukusan. Sapu acuan kegemaran dgn minyak.
6. Setelah 1 jam, bahagikan adunan & diletakkan bahan C (pewarna & perisa) kesukaan. kalo x mo boh perisa pon x per...
7. Tuang ke dlm acuan, kukus 10-15 minit dgn api sederhana. Pastikan air kukusan dah mendidih br masukkan adunan ok.. siap
8. Sejukkan& bolehlah dimamam dgn kelape mude parut...

Mudahkan... cume kene tggu 1 jam ler br ley masak hehehe... gi ler wat keje len dulu, basuh baju ke, masak nasik ke, siram pokok munge ke muehehehe

neway, ade satu petua nak wat kelape parut tahan lame.. jeng jeng jeng... taiko masak2 musti dah tau hek. so carenye.. kukus kelape parut yg dah bergaul dgn garam.. tu je hehehe...insya Allah tahan ler ke mlm tp esoknye confirm basi gak muehehe... ni unt yg nak wat jamuan or kenduri la kan.. kalu awal2 dah digaul musti ade bau skt kelapenye.. harus tergendale hajat nak mamam kuikuikui..

ok lah kawan2, teman dah nak beranso ni. jumpe lg di laen ari.. jage diri.
babai tata titi tutu..
wassalam


No comments:

Post a Comment