Salam... dah dua kali wat bubur som som nih.. first pemintaan my mama yg tingin nak makan.. kali kedua hubby lak nak makan.. sedap dimakan dingin.. time panas2 ni kan, laju jer.. bahan2 yg mudah & senang nak wat. hasilnya memuaskan hatiku hehehe.. btw, bubur ni dimakan bersama air gula yer, tu sbb adunan tepung x der gula langsung ;)
Mari kita lihat resepinye..
Bahan2
1 cawan tepung beras
6 cawan santan kelapa
Daun pandan
Pewarna (optional, x bubuh pon x per)
Cara2
1. Panaskan periuk kukusan. Oleskan acuan/bekas dgn minyak.
2. Campur semua bahan ke dalam periuk.
3. Masak dgn api kecil. Kacau selalu jgn ditinggal sampai hampir pekat(jgn terlalu pekat, agak2 mcm susu pekat tu). Tuang pewarna kesukaan, gaul sebati.
4. Masukkan dalam acuan yg dah dioles dgn minyak.
5. Kukus sampai masak - 40 minit bergantung pd saiz acuan. kalau besar lebihkan mase
6. Kuarkan dr kukusan, sejukkan.
7. Simpan di dalam peti ais.
Bahan2 unt Air Gula
Gula merah & gula putih
Daun pandan
1. Campur semua bahan dlm periuk, masak sampai gula hancur.
2. Sejukkan & boleh dimakan bersama bubur som som yg dah sejuk.
Selamat mencube ;)
No comments:
Post a Comment